top of page
Search

Introvert sam, jesam li zato hendikepiran kao prezenter?

Odgovor na pitanje iz naslova je – nažalost, da! Međutim, kao i toliko puta do sada, pitanje koje si postavljamo je pogrešno formulirano. Potrebno je promijeniti perspektivu i zapitati se je li naša publika hendikepirana činjenicom da im prezentira introvert?




Jedan od mitova koji vladaju temom prezentacijskih vještina je i onaj o tome kako ekstroverti čine bolje prezentere. Mislim da čak često izjavom da nekome „baš ide“ prezentiranje ili da je „rođeni“ prezenter brzopleto brkamo činjenicu da taj netko u tome uživa s činjenicom da li je je taj netko u tome zaista dobar.


Iz osobnog iskustva definitivno mogu potvrditi da mnogi ekstroverti zaista jesu vrhunski prezenteri. Ekstroverti se dobro osjećaju na sceni i publika često to prepoznaje. Postoje međutim i mnogi introverti u čijim prezentacijama uživam. Dapače, neki od (meni) najboljih prezentera nalaze se u ovoj skupini. Za potrebe ovog bloga koristim binarnu podjelu, iako znamo da od introverta do ekstroverta postoji cijeli spektar omjera jednog i drugog. Razlog zašto sam odmah na početku odgovorio da introverti jesu hendikepirani jest taj što oni sami u svojim prezentacijama ne uživaju koliko to čini neki ekstrovert!


Introverti generalno manje uživaju u izlaganju sebe i svojih stavova pred drugima te bi ih često zadržali za sebe. Jesu li time njihovi stavovi i ideje manje vrijedni? Apsolutno ne! Kao što je to slučaj i na bilo kojem sastanku, najglasniji ne moraju nužno biti i najpametniji. Najbolji sadržaj nerijetko dolazi od onih šutljivih, onih koji se ne žele nametati i koji jedva dođu do riječi. Analogiju sastanaka itekako možemo proširiti i na prezentacije. Introverti možda neće imati tu razinu energije i ekspresije, ali njihov sadržaj češće je dobro promišljen. Introvert je generalno skloniji svoju ideju 3 puta prevrtiti prije nego je podijeli s drugima. Imamo i mnogo narodnih poslovica koje bi mogli posuditi da naglasimo prednosti tog pristupa, primjerice „ispeci pa reci“. Ako možeš imati dobru konverzaciju s nekime 1na1 iako si introvert, možeš imati i dobru prezentaciju!


Daleko od toga da je biti ekstrovert u prezentaciji hendikep, ali isto tako nužno ne mora biti ni prednost. Uživati biti izložen pred drugima može biti i dvosjekli mač. Uživanje u nastupu može stati na put kvalitetnoj pripremi sadržaja. Taktika i računica da će energija i šarm nadoknaditi manjak pripreme može, ali i ne mora upaliti. Ili može upaliti kratkoročno da ljudi uživaju u iskustvu prezentacije, ali kad ona završi shvate da od nje nisu dobili nikakvu konkretnu vrijednost. Takav osjećaj često imam slušajući razne motivacijske govornike. Nikako ne želim reći da su ekstroverti u pravilu nedovoljno pripremljeni, želim samo reći da su vjerojatno u većoj opasnosti od toga u odnosu na introverte.


Kod ovog pitanje je, kao i kod mnogih drugih, korisnije razmišljati o publici nego o sebi. A publika može dobiti mnogo od prezentera ekstroverta, ali i od prezentera introverta! Ekstrovert može donijeti toliko potrebnu energiju koja zaista može biti zarazna. Ekstrovert može donijeti i određenu razinu showmanship-a, iako u tome može i pretjerati. Ekstrovert će vjerojatno biti skloniji interakciji i uključivanju publike. S druge strane, introvert može donijeti bolje pripremljen sadržaj. Introvert može donijeti fokus na bitno i biti mnogo manje sklon neproduktivnom čavrljanju. Introverti mogu biti bolji slušači što je u svakoj interakciji s publikom izuzetno važno. Na koncu, ako govorimo o poslovnim prezentacijama, dobri prezenteri introverti nam svima pokazuju da ljudima možemo biti zanimljivi i korisni zbog toga ŠTO smo im ispričali.


Oba tipa osobnosti imaju svoje prednosti i mane. Ne bi smjeli dopustiti da naše prednosti zakamufliraju naše mane. Kod ekstroverta je to možda veća sklonost skraćivanju pripreme. Kod introverta je to možda razmišljanje da imaju jako dobro pripremljen sadržaj, ali cijeli dio nastupa umjesto alatom za bolji plasman svojih ideja smatraju lošim i prozirnim „marketingom“. Introverti publiku mogu vidjeti kao prijetnju, ali ekstroverti publiku mogu vidjeti kao ljude koji su tu radi njih.


U ovom se kontekstu također ne bi složio s često propagiranim pristupom da samo treba raditi na svojim jakim stranama. Smatram da se trebamo pozabaviti i s onim slabim te naučiti nešto jedni od drugih. Stavimo li publiku u fokus, uvidjeti ćemo da oni nekad trebaju jedno, a nekad drugo. Prava je istina da zapravo u istoj prezentaciji trebaju i jedno i drugo.


Vrhunski prezenter je onaj koji izlazi iz svoje zone komfora i prilagođava se temi, publici i kontekstu. I ne, time ne gubi na svojoj autentičnosti. Gdje god se unutar spektra introvert-ekstrovert nalazite, ako ste voljni raditi na sebi imate šansu kao i svatko drugi!

168 views0 comments
bottom of page