top of page
Search

Želite li savladati PowerPoint ili prezentacije?

Kad bi htjeli naučiti projektirati kuću, biste li upisali tečaj projektiranja ili tečaj AutoCADa?

Kad bi htjeli naučiti pisati roman, biste li upisali tečaj pisanja ili tečaj Worda?




Jedan od najčešćih upita za edukaciju koji dobijem glasi: možete li nas naučiti raditi PowerPoint prezentacije? Tada ja pitam želite li naučiti raditi prezentacije ili raditi u PowerPoint-u? Koliko god zbunjujuće zvučalo, to su dvije različite stvari jednako kao i primjeri iz uvodne rečenice.


Mogu vas naučiti oboje, ali velika većina ljudi nije to dvoje u stanju odvojiti jer PowerPoint je postao sinonim za prezentaciju. Ako već moraju, odlučuju se za PowerPoint misleći da je to ono što im treba. PowerPoint je jako moćan alat koji nudi zaista mnogo, ali biti dobar u PPT-u bez znanja što točno u njega staviti od jednake je koristi kao poznavati AutoCAD bez znanja projektiranja ili biti vješt u Wordu, ali bez znanja kako razviti likove i radnju romana. AutoCAD, Word i PowerPoint tehnički su alati za zabilježiti i olakšati distribuciju ideja, znanja i razmišljanja nastalih izvan tih alata - u glavi autora. Međutim, lakše je priznati da nisi vješt u AutoCADu nego da ne znaš projektirati. Lakše je prebaciti fokus na PPT nego na koncept, priču i vrijednost sadržaja prezentacije, mada ne bi trebalo biti jer nitko nas nikad tim stvarima nije naučio pa nije ni čudo da smo tu tanki.


Trening prezentacijskih vještina druga je najtraženija edukacija. Često takav upit dolazi kad se u kompanijama prepozna problem s prezentacijama koje nisu razumljive i učinkovite. Tada se čini najlakše „optužiti“ ono što vidiš, a to je prezenter i njegove prezentacijske vještine. Nesretan si kako je kuća ispala i onda se izvičeš na zadnjeg u lancu kojeg vidiš – zidara i malera. Međutim za sobu u koju ne stane krevet i ormar nije kriv zidar nego projekt, odnosno zidar je možda fulao projekt za par centimetara, ali projekt je fulao veličinu sobe za metar.


Osobno nekako smatram da je manje zlo imati kvalitetan sadržaj koji nevješto prezentiramo nego vješto prezentirati nekvalitetan sadržaj, međutim mogu razumjeti da se netko drugi s tim ne slaže. Možete imati vrhunske majstore i vrhunsku mehanizaciju u gradnji, ali ako ona postupa prema nefunkcionalnom projektu kuće tada će i kuća biti možda vrhunski zanatski izgrađena, ali ipak nefunkcionalna. Sve počiva na dobrom projektu i temeljitoj pripremi, a ostatak procesa je tu da taj projekt i zablista u stvarnosti u svom punom sjaju.


Prema dostupnim istraživanjima te prema mojem iskustvu od 10 godina kako se bavim prezentacijama, problem broj jedan današnjih prezentacija nije ni PPT ni prezentacijske vještine već ŠTO staviti u PPT (ako ga uopće imamo) i ŠTO prezentiramo prije nego KAKO prezentiramo. Projekt je taj najmanje vidljiv dio, a koji je uistinu presudan. Kada netko podbaci na olimpijadi, možemo okriviti ono što vidimo: tenisice, jet lag, hamburger pojeden prije utrke, loše nošenje sa stresom nastupa pred velikom publikom, međutim pretpostavljam da najveći utjecaj na ishod ima ono što je ta osoba radila zadnje četiri godine.


Kada savladamo pripremu i projektiranje, tada možemo i trebamo ovladati AutoCADom i na koncu gradnjom. Tada zaista imamo sve komponente potrebne za ukupni uspjeh. Jednom kada znaš projektirati, AutoCAD dobiva svoj puni smisao. Isto tako, jednom kada znaš projektirati AutoCAD je samo jedna od opcija kao što je i PPT samo jedna od opcija za materijalizaciju nekih prikaza. U konačnici jednom kada znaš projektirati AutoCAD ti možda ni ne treba jer projektiralo se i prije računala i programskih rješenja. Postojao je paus papir kao što su se i prije računala slajdovi radili ručnim crtanjem. Govorim više teoretski, ne i praktično. Stoga nikako ne podcjenjujem želju za savladavanjem PPT-a, a posebno ne prezentacijskih vještina, ali smatram da treba krenuti od početka procesa. Povezujući projekt i samu gradnju, dobar projekt olakšava izgradnju jednako kao što i dobra priča te dobri vizuali olakšavaju samu izvedbu prezentacije. Obratno međutim ne funkcionira.


Naposljetku, ponosan sam što većinu svojih prihoda uspijevam zaraditi od usluge koju gotovo nitko ne traži – kako osmisliti prezentaciju, a ne kako ju ukucati u PPT ili prezentirati. Možda je bolje reći koju nitko od novih klijenata ne traži, postojeći ili oni koji su došli preko preporuke traže baš tu za koju su im rekli neki što su bili da im je potpuno promijenila pristup prezentacijama. Moram napomenuti da sve tri radionice jednako naplaćujem tako da nemam nikakav financijski interes „navlačiti“ ljude na jednu ili drugu radionicu. Unatoč svemu, nekako ipak uspijevam dovoljno njih nagovoriti na tečaj projektiranja umjesto (ili prije) tečaja AutoCADa ili tečaja upravljanja bagerom i miješalicom. Iako me mnogi doživljavaju kao Mr. PowerPoint, radionicu PPT-a (PowerPoint Tips&Tricks) radim relativno rijetko, a svakako manje od druge dvije. Živi sam dokaz da zaista svatko može uspjeti – nudeći nešto što (gotovo) nitko ne traži, ali nešto što svatko ipak treba!

90 views0 comments
bottom of page