top of page
Search

Zašto se podrazumijeva da svi znaju napraviti prezentaciju?

Updated: Nov 13, 2021


Sasvim „normalna“ situacija u poslu: zaposlite se u nekom poduzeću i nakon par dana vam šef da zadatak da napravite kratku prezentaciju o nekoj temi, tj kako se to popularno kaže da „složite par slajdova“. Danas se pod normalno očekuje da svi znaju napraviti prezentaciju i to apsolutno treba podržati jer prezentacije su jezik poslovanja. Međutim je li vas ikada itko naučio kako se to radi, koja su pravila, na što treba paziti? Najvjerojatnije nije. Postoje tečajevi PowerPoint-a i postoje tečajevi prezentacijskih vještina, i oboje su i potrebni i korisni, međutim niti jedan od njih vas neće naučiti izrađivati prezentacije jer im to jednostavno nije fokus. Ako imate sreće, imate kolegu koji zna nešto više od vas i koji je spreman pomoći.

Ako niste te sreće onda imate sljedeće opcije:

  • Improvizacija: put koji vas kroz godine učenja na vlastitim greškama može dovesti do dobre vještine izrade prezentacija, ali naglasak je na godine učenja….

  • Kopiranje: uzmete prezentaciju nekog od kolega i radite nešto slično njima. Obzirom da ni vaše kolege nitko nije naučio znači da vjerojatno ne kopirate baš najbolji primjer i zapravo stvarate začarani krug loših prezentacija jer svi kopiraju ono što su vidjeli bez da znaju zašto kopiraju i je li to dobro

  • Traženje savjeta na internetu: obzirom da kažu da je na internetu sve, tako ima i dobrih i loših edukativnih materijala sa savjetima za izradu prezentacija. Nažalost mnogo je više onih loših, pa i apsurdnih: npr daju čvrsto pravilo da na slajdu ne smije biti više od 5 bulleta, ali se to isto pravilo nalazi na slajdu koji sadrži 7bulleta!? Ili su savjeti banalni, tipa „nemojte koristiti 5 različitih fontova ili boja na istom slajdu“. To će te vjerojatno i sami shvatiti.

Izrada prezentacije nije Rocket science, ali definitivno postoje pravila koja pomažu bolje, brže i efikasnije prenijeti željene poruke vašoj publici. Sada već respektabilnih 25 godina iskustva od prve inačice Powerpoint-a znači da već postoji dovoljno primjera i dokaza što funkcionira, a što ne funkcionira u praksi.


Prezentacija d.o.o. gradi na tom kao i na vlastitom iskustvu.

27 views0 comments

コメント


bottom of page