top of page
Search

Upute za izradu prezentacija: koju veličinu fonta koristiti?



Jedan od mojih „profesionalnih hobija“ je traženje po internetu kojekakvih savjeta i uputa za izradu prezentacija. Kroz godine sam ih skupio već pozamašan broj, kako od raznih pojedinaca, tako zapravo ponajviše od institucija među kojima definitivno prednjače obrazovne ustanove svih nivoa – od osnovnih škola do fakulteta i privatnih ustanova.


Nažalost, većina savjeta koje tamo nalazim se površno svodi na to koliko natuknica smije/treba biti na jednom slajdu (oprostite, ali ne mogu izdržati: ako je moguće, ne treba biti nijedna!!!), koja je preporučena veličina fonta, koliko različitih boja može biti na slajdu ili pak da se prezentacije obično sastoje od 3 dijela: početak, sredina i kraj (!?). Tim i takvim savjetima smo okruženi u tolikoj mjeri da smo uspjeli uvjeriti ljude da su zaista to najbitnije stvari i da se rad na jednoj prezentaciji svodi upravo na korištenje te neke univerzalne formule. A kad sam kod univerzalnih formula, jedna koju često nalazim je „6x6“ savjet: svaki slajd treba imati 6 natuknica od kojih svaka treba imati 6 riječi! To eventualno može biti formula za „ubiti“ publiku do trećeg slajda… Pravi rezultat takvog i sličnih pristupa prezentacijama svi znamo – prema raznoraznim istraživanjima diljem svijeta rezultati budu dosta slični, a to je da 70-80% svih prezentacija s kojima dolazimo u doticaj na poslu proglašavamo nezadovoljavajućim i neefikasnim. Pametnom dosta.


Uglavnom se dakle radi o savjetima rubne ili upitne vrijednosti koji nimalo ne pomažu pri pravim ključnim izazovima osmišljavanja jedne prezentacije: kako da ispričam svoju priču, kako da osmislim slajdove, koje podatke, argumente i dokaze trebam, u kojem obliku, kojim redoslijedom ih trebam prikazati, kako da istaknem najbitnije,… O tim pitanjima je jako teško naći nešto suvislo.


Svakako jedan od najčešćih i meni „omiljenih“ savjeta koji se u takvim uputama nalazi je preporuka o optimalnoj ili pak najmanjoj mogućoj veličini fonta za jednu prezentaciju. Svaki pojedini autor uputa naravno ima svoju verziju tog magičnog broja, a raspon tih preporučljivih veličina je obično negdje od 18 pa do 30 i više. Stil kojim se preporuka servira obično je vrlo autoritativan, najčešće se radi o ovako nečemu: „Nikad nemojte koristiti font manji od X!!!“. Ako su 3 uskličnika u pitanju onda odmah požurim prepraviti sve svoje prezentacije u skladu s preporukom😊.


Razmislimo malo o tome postoji li optimalna veličina fonta, postoji li najmanja moguća veličina fonta koja je čitljiva na jednom slajdu? Vjerujem da je dovoljan samo zdravi razum da zaključimo da takav odgovor ipak nije moguće dati univerzalno koliko god takvo rješenje elegantno zvučalo. Kao što bi naš narod rekao: well, it depends… Ovisi, naravno da ovisi, dapače ovisi o više faktora.


Je li zaista isto ako prezentaciju prezentiramo uživo u hotelskoj dvorani gdje će netko sjediti u 17-om redu ili ako ju prezentiramo u sobi za sastanke s velikim platnom/LCD ekranom? Je li zaista isto prezentiramo li ju uopće uživo ili ćemo slajdove, tj ppt dokument ciljanoj publici poslati mejlom? Naravno da nije isto i da upravo o tome ovisi mnogo stvari kako ćemo složiti prezentaciju, pa tako i moguće veličine fontova. Veličina ekrana u odnosu na udaljenost (najdalje) osobe od tog ekrana zasigurno je najvažnija mjera u toj dilemi. Ovisno o točno toj konkretnoj prezentaciji na kojoj radite i načinu kako će publika konzumirati njen sadržaj ovisi odgovor o preporučenoj veličini fonta i to je ono o čemu trebate razmišljati prilikom kreiranja prezentacije. Međutim to nije jedino pitanje, odgovor ovisi i o konkretnoj vrsti fonta koji koristite budući da različiti fontovi nominalno iste veličine zapravo nisu iste veličine.



Razmislite o svojoj prezentaciji i kako će ljudi primati njen sadržaj. Ako prezentirate uživo dovoljno vremena unaprijed (ne pola sata prije prezentacije) razgledajte prostoriju u kojoj ćete prezentirati, sjednite u zadnji red i pogledajte i zaključite sami za sebe što je čitljivo/vidljivo, a što nije. Ako nemate tu mogućnost provjere, možete tražiti nekoga da vam pošalje slike dvorane, možete pitati nekoga tko je tamo već nešto prezentirao. Prezentacije su ionako dovoljno stresne, ne treba vam još taj dodatan stres da 5min prije početka prvi put vidite prostor i shvatite da vaša prezentacija uopće nije prilagođena za takvo okruženje.


Prema tome, osobno se nikad ne bih upustio u licitiranje s preporučenom veličinom fonta već bih prije postavio ovih nekoliko potpitanja da razumijem kontekst konkretne prezentacije za koju se savjet traži. Univerzalni savjet o optimalnoj veličini fonta u prezentaciji je kao da u vodiču koji auto kupiti piše da su najbolji auti žute boje i oni u čiji prtljažnik stanu palice za golf. Stoga najčešće uopće postojanje takvog savjeta smatram jednim od testova kredibilnosti samog izvora iz kojeg dolazi, barem što se savjetovanja u vezi prezentacija tiče.


Ključna pitanja o tome kako napraviti uspješnu prezentaciju saznajte na našim in-house radionicama. Više na: www.prezentacija.hr

1,004 views0 comments
bottom of page